loader-logo

Hoe kan ik mijn muren isoleren?

  • Home
  • Hoe kan ik mijn muren isoleren?
Waarom zou ik mijn muren isoleren?

Ongeveer de helft van de verbruikte energie in jouw woning gaat naar verwarming. Die warmte kan uit jouw huis ontsnappen door de ramen, de vloer, de ramen, maar vooral ook door de buitenmuren. Het isoleren van de buitenmuren van jouw woning heeft dus een groot effect op de stookkosten die je moet betalen. Hoe meer je isoleert, hoe minder je moet gaan verwarmen om de gewenste temperatuur te verkrijgen. Je bespaart hiermee niet alleen geld; omdat je dan een pak minder CO2 uitstoot, is het ook nog eens goed voor het milieu.

Welke vorm van isolatie toepassen en hoe?

Een van de mogelijkheden om het huis verder te isoleren is het isoleren van de buitenmuren van het huis. Het is allereerst van belang om vast te stellen of het huis spouwmuren heeft of dat er sprake is van enkel steen muren (vaak in oudere huizen van voor 1930). In het laatste geval is het isoleren geen eenvoudige zaak. De vraag is immers waar de isolatielaag dan moet komen. Lees hieronder snel verder om te zien waar je de isolatie kan plaatsen.

Waar kan isolatie geplaatst worden?

Er zijn twee mogelijkheden, waarvan de eerste: de isolatie aan de buitenkant van de muur bevestigen. Vervolgens moet er dan weer een nieuwe buitenmuur aangebracht worden wat het uiterlijk wellicht verfraait maar wel een kostbare en ingrijpende zaak. Uiteraard kan de isolatie ook aan de binnenkant van de muur worden bevestigd, nadeel hiervan is wel dat dit ten koste gaat van de leefruimte in huis. Tenslotte neem de isolatielaag en de nieuwe binnenmuur toch weer centimeters ruimte in. Daarnaast zal er aan kozijnen en deuren het nodige moeten worden aangepast om alles weer aangesloten te krijgen. 

Wanneer isolatie vervangen?

Wanneer er wel sprake is van een spouwmuur, zal eerst gekeken moeten worden of deze nog gevuld kan worden. Het kan zijn dat er al isolatie aanwezig is vanaf de bouw van het huis. Deze isolatie is mogelijk al wel een stuk minder van kwaliteit. Het onderzoek van de spouwmuur en het inbrengen van de nieuwe isolatie is alleen mogelijk als de juiste apparatuur beschikbaar is. Vaak is het aan te raden om ook een offerte te laten uitbrengen door een erkend isolatiebedrijf. Deze hebben deze apparatuur en kunnen op een vakkundige manier de isolatie aanbrengen. Zelf doen kan altijd maar of de isolatie dan ook overal in de spouw aanwezig is, is wel lastig vast te stellen en daarmee kan het rendement tegenvallen. Op isolatie-info.nl is een indicatie te vinden van de kosten (mei 2020) en de diverse situaties.