loader-logo

Hoe kan ik mijn dak isoleren?

  • Home
  • Hoe kan ik mijn dak isoleren?
Waarom zou ik mijn dak isoleren?

Ongeveer de helft van de verbruikte energie in jouw woning gaat naar verwarming. Die warmte kan uit jouw huis ontsnappen door de ramen, de vloer, de deuren, maar vooral ook door het dak. Het isoleren van het dak van jouw woning heeft dus een groot effect op de stookkosten die je moet betalen. Hoe meer je isoleert, hoe minder je moet gaan verwarmen om de gewenste temperatuur te verkrijgen. Je bespaart hiermee niet alleen geld; omdat je dan een pak minder CO2 uitstoot, is het ook nog eens goed voor het milieu.

Welk dakisolatie moet ik gebruiken?

De meeste mensen kiezen voor het werken met minerale wol (glas- of rotswol) of isolatieplaten in kunststof. Daarnaast bestaan er echter nog isolatiemogelijkheden, zoals het gebruik van spuit isolatie of natuurlijke isolatiematerialen. Ze hebben elk hun voordelen en nadelen. Je kiest daarom best voor het type dat het meest geschikt is voor jouw concrete situatie. Hou zeker in gedachten dat zacht materiaal het best aansluit tegen de balken.

Wat zijn minerale wollen?

Als men werkt met minerale wollen (de zogenaamde anorganische isolatiematerialen), dient men te kiezen tussen glas- of rotswol. Bij rotswol bestaat de basis uit vulkanisch gesteente, bij glaswol vanzelfsprekend uit glas. Men kan minerale wollen ook perfect gebruiken voor hellende daken. De stroken worden dan tussen de balken (dak structuur) vastgeklemd. Minerale wol is thermisch isolerend, onbrandbaar en geluidsabsorberend. Bij deze manier van isoleren is het materiaal soepeler dan bij kunststof platen, maar qua prijs zijn ze gelijkwaardig. 

Verschil met kunststof platen

Kunststof platen isoleren dan weer beter. De platen hoeven dan ook niet zo dik te zijn als de stroken in wol. Isolatie in kunststof heeft ook een hogere drukweerstand. Er zijn verschillende varianten kunststof platen maar de bekendste is ook gekend onder de naam ‘piepschuim’. Hier kies je wel best voor een dikkere plaat omdat de isolatiewaarde van piepschuim niet zo hoog is als bij andere varianten in kunststof.

Verschil met natuurlijke isolatiematerialen

Bij de natuurlijke isolatiematerialen (zoals het gebruik van hennep wol) zijn alle schadelijke stoffen geweerd. Er wordt veel aandacht besteed aan de milieuvriendelijke herkomst en verwerking. Spuit isolatie biedt ook een goed alternatief. Hier gaat men te werk met behulp van een spray. Die spray produceert een schuim die eenvoudig kan worden aangebracht, zowel op grote oppervlaktes als tussen kleinere ruimtes. Een snel en gemakkelijke oplossing die geen technische kennis vereist. Pas wel op dat je niet teveel spuit isolatie gebruikt, aangezien de schuim zal gaan uitzetten. 

Hoe kan ik zelf een dak isoleren?

De juiste werkwijze hangt af van het materiaal dat je gekozen hebt. Bij de aankoop van het materiaal, krijg je meestal ook een korte handleiding ter beschikking gesteld. Daarmee weet je in principe genoeg om van start te gaan. Vergeet niet dat de kleinste spleet tussen de isolatielagen kan zorgen voor een ontsnapping van heel wat warmte. Als je kiest voor isolatierollen of -platen, zorg daarom steeds voor een kleine overlapping tussen de aansluitende lagen. Ook bij het spuiten van isolatie geldt de gouden regel: ‘isoleer liever iets te veel dan iets te weinig’. Teveel isoleren kan immers geen kwaad, terwijl te weinig isoleren ertoe kan leiden dat alle werk voor niets is geweest.

Uitleg in een video

Iedereen met een beetje goede wil en een basishoeveelheid handigheid kan zelf zijn dak isoleren. Wie niet goed weet hoe eraan te beginnen, kan raad bij ons vragen of bij iemand die zelf zijn dak heeft geïsoleerd. Wie toch liever langs de zijlijn toekijkt, kan uiteraard beroep doen op een vakman. Zie hieronder in een YouTube video hoe ook jij dit kan doen.